Tuesday, October 11, 2011

Kari ketam in the making!

Nah kari ketam. Yummmaaayyyyhhh! :)


okayh sekarang emosi dah kembali stable. Dah cukuplah kisah-kisah cintan cintun selama lebih kurang 7 bulan lepas. Macam2 hal yg i face, so skrg ni full stop. Okay now i'm back on track. Rasa nak menulis lagi, dulu suka post pasal fashion, tp masa berubah so manusia pun boleh berubah. Bukam dah tak minat fashion, fashiom tu dah jadi darah daging, tak boleh bepisah ok, just disebabkan dah betukar status dari single ke double, so lately ni dah mula utk brush up balik skil memasak yg dah nak berkarat. To be honest, i memang pandai masa. Okay, i tau i faham mesti ramai yg tak pecaya kan? even i sendiri pun tak percaya ok, heh. Tp disebabkan kecik2 dulu bapak i suka sgt paksa i masak, hari-hari dia paksa suruh i masak. Yang lawaknya barang-barang masak semua dia dh prepare tinggal i nak campak dlm kuali periuk belanga je. I mcm heran, apahal la bapak i ni. Dah alang2 brg2 masak tu dah prepare, masak jela. Nape nak paksa i tah. I mmg sgggtttttt malas ok nak masak, menyumpah2 je dlm hati. Eh hello bukan menyumpah bapak i, i menyumpah sebab dipaksa masak. Tapi bila i dah masak, masak , masak lama-lama macam best jugak. Seronok bila bereksperimen pasal masak ni. Letak tu rasa macamtu letak ni rasa macam ni.

So last-last i dah mula jatuh cinta dgn dunia masak memasak ni. Nak cakap i terror masak ni takla terror sgt. Tapi sekadar nak menjamu tetamu makan tu , InsyaAllah i boleh sediakan. Hehe Actually before ni pun i penah nak post mcm mana nak masak rendang ayam, tapi tah ape i bebel sampai sudahnye kene buat rendang ayam part 2..Sudahnya sampai skrg i tak update2 camane nak masak rendang ayam. Haihh susah bila orang telebih cakap ni kan? i pun mcm dah lupa dah cmana nak masak rendang ayam. Tp takpe nanti i tanye mak i ok. But as for now i nak berkongsi dgn u guys mcm mana nak masak kari ketam with nanas, Superb. Sgt senang nak masak and sgt sedap! Tak pecaya? Try yourself! hehe

Bahan-bahan:

1 paket serbuk kari ikan, ketam, udang. (ade jual kt supermarket)
6 batang cili kering (batang ke? hehe)
3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih
1 sudu besar jintan manis
1 mangkuk susu/ santan
Nanas( suka hati nk letak byk mana pun )
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:

Sgt simple!

Mula-mula masuk serbuk kari, cili kering, bawang merah, bawang putih, jintan manis dgn sedikit air, and then kisar sampai halus. ( cili kering tu potong kecil2 then rendam buang bijik dulu tau kawan2, takut kene appendix pulak, hehe )

ok then masukkan bahan-bahan yg dikisar ke dalam kuali panaskan sampai pecah minyak. Then masukkan ketam. Gaul kejap, then masukkan susu atau santan.

Ok susu ni i guna susu kambing, susu HR kalau some of u taula. Kalau taktau mana nak cari susu ni, uols just letak santan. Senang. Rasa lebih kurang, i rasa kalau letak santan lagi sedap kot, yela benda2 sedap ni kan tak elok utk kesihatan. Haha mak i letak susu sbb parents i ni mmg sgt particular pasal makanan. Benda-benda yg tak elok utk kesihatan diorg takkan ambil. ok cukup melalut.

Then after masuk susu/santan bolehla masukkan nanas. Tunggu sampai mendidih, bila mendidih tu slow kan api. Tunggu bout 10mins, tutup api then bolehla di ngap! Oh sgt sedap pecayalah. Senang je kan nak masak die?? ops lupa. Tambahkan garam gula secukup rasa. Gula tu letak sikit je dalam setengah sudu besar. Garam letak 2 sudu kecil, tapi depends kepada brapa byk u masak la. Kalau u nak masak sekawah mana cukup garam 2 sudu kecil. hehe

ok, itu sajalah cara2 memasak kari ketam, tgk mcm complicated nak buat kan? Padahal senang nak mampus! hehe actually masak ni, kita kene banyak mencuba. Kalau sekali buat memangla tak sedap. Tapi kena keep on trying la. Nti lama-lama mestila terror kan? Boleh jadi masterchef gitu. Haha okla. Kang tak kuasa korang nak membaca i bebel panjang2. Ade org nak baca ke? haha tak kisahla, i just nak berkongsi ape yg tau dgn u guys. SO selamat mencuba!! :))

No comments:

Post a Comment