Monday, April 2, 2012

4 more months to go!


Waahhh pejam celik pejam celik nahhh. Its already 5 months i'm pregnant! omg. cepatnye masa, Maknanya cepat jugakla i akan deliver my baby soon. seriously nervous tak hingat punya. haritu time awal preggy rasa mcm lambat lg so mcm tak fikir sgt...now bila dah nak dekat2 due date ni rasa mak aih...takutnye....sbb i mmg takut nak besalin....tp even takut pun i stil nak besalin normal ok. hehe hope Allah permudahkan segalanya.

Btw sepanjang mengandung ni ramai yg tanye ade mengidam ape2 ke? and the answer is NO. I lansung takde mengidam pelik2, habis kuat i just teringin nak makan something yg amat mudah utk dicari. So husband i boleh bersenang-lenang takpayah nak pening2 cari makanan pelik2 utk i. haha agaknye baby i ni ikut prangai bapak die kot, tak byk songeh. kalau ikut perangai i mmg pening sikitla.hahaha, btw for those yg belum tau, my baby will be BOY! Omg, masa doc ckp i dpt baby boy mmg rasa nak menjerit sbb i mmg nak baby boy for my 1st baby. Lagipun masa awal2 pregnant lg i dah agak i mmg dapat baby boy sbb masa awal2 dulu i sgt malas ok. Sepanjang masa nak tido je. Lepastu i jd selekeh gila. Pegi keje muka tak makeup lansung. So i punya instinc mmg kuat mengatakan i akan dpt baby boy and akhirnye mmg betul! hehee Ya Allah tak sabar rasanya nak deliver baby ni. U will be my prince charming!

okay...next.about i punya pemakanan semasa mengandung. Honestly i takde pantang ape2 pun sepanjang i mengandung. Masa awal2 dulu adela sikit sbb ramai yg remind i awal2 pregnant kene jaga itu ini bla bla bla. Sampai satu tahap jadi rimas. Semua benda pun tak boleh buat then i start to ask my mom then mak i slumber je jawab, anak tu rezeki Allah...kalau Allah nak bg, dia bagi jugak, Cuba belajar beserah kepada Allah, jgn nk dgr ckp org sgt. Ohh. kene tepet sekali. Tapi betul la, kalau nak ikut ckp org sampai bila pun tak sudah kan? and i paling tak suka bila ade org nak takut2kan i. I know about their concern but the way the reminding me tu mcm nak mendoakan benda x elok jd pada I.....Masa awal2 i pregnant dulu ramai sgt yg dtg ckp dkat i, awal2 ni kene jaga betul2, takut nti baby jatuh sbb baru lg....siap ade yg ckp mcmni " jaga elok2 takut jatuh nanti. Kwn2 I ramai yg baby gugur then sampai skrg tak pregnant2 lg".....i mcm wtf?? bagus kau nak igtkan aku tp perlu ke kau nak mention pasal gugur2 dkat sorg perempuan yg sgt happy dgn berita kehamilan die? plus org ckp tu adalah org yg agak close dari segi relation die dgn i and at the same time die pun pregnant. OMG. Sgt tak suka ok! Plsssss la. Guys out there, kalau uols ade kwn2 yg baru pregnant ni bg moral support and jgn sekalai2 mention pasal gugur. Tak baik tau. Then 1 time tu i ada update pasal kegemaran i minum coke dkt FB...then mulala org komen. I know most of them concern pasal i, mmg tak elok minum coke. Tp ade pulak yg dtg cerita mcm ni " u tau adik i gugur sbb minum coke la. Masa die kencing baby tu keluar skali, mcm anak cicak baby tu"....Ya Allah, tlg la. Kenapela kau nak takutkan aku mcmtu. So start dari tu i dah takde nak update ape2 about pregnancy in fb. Biar i and husband i je tau. Actually it isn't that bad guys. As long as u take enough supplement for your baby, it shouldn't be a problem. Plus depends on kita punya rahim jugak. Kalau rahim kita kuat, kau makanla nenas 100 bijik, mnum coke 100 botol mmg takkan effect. I every month akan pegi check up dgn doc, everytime checkup doc ckp baby i ok je, so start dari tu i dah malas nak ambik pusing ape org cakap. I mmg tak pantang ape2. Ape i rasa nak makan, i just makan je. Sbb i tau benda ape yg i tringin sgt nak makan tu sebenarnye baby i yg nak, so knape i taknak bagi kan? As long as i bg baby i enough supplement then i think mmg takde masalah sbb everything pun i just berserah pada Allah je sbb Allah yg menjadikan baby i ni. So moral of the story, jgn terlalu dgr ckp org. Org ni kadang2 cemburu bila tgk org lain bahagia. That's why suka sgt create cerita2 nonsense. Bagus kalau nak mengingatkan tp biarla kene caranya. Jgnla buat hati ibu mengandung yg sensitip tu terguris, nak2 kau pun mengandung masa tu. Mcm tak patut sgt. Apa2 pun kalau tak sure refer la kpd ibu sendiri. Mereka lg berpengalaman ye kawan2. Tak payah nak dgr ckp org nak2 ckp org yg die sendiri pun tak pernah mengandung. Haha mcm lawak pulak. I share ni bukan ape guys sbb for those yg belum merasai pengalaman mengandung, 1 day u msti akan rasa jugak kan? So i taknak u guys layan cakap2 nonsense smuani. Menyakitkan hati je. If u guys mintak pendapat i, i'll for sure give u my best support and 1 more thing plsssss jgn update anything pasal pregnancy dlm facebook. Sgt tak bagus. Plus if u guys ade masalah dgn kandungan, jgn sekali2 update dkt facebook, it will make things worse. Apa2 just refer pada org yg lebih berpengalaman and doctor. Bukan ape bila kita update dkt fb ni ramai yg terlebih concern, ramaila akan dtg dgn cerita bukan2. Last2 kita yg stress. Tak elok utk baby ok. :)

Ok cukup. Dah tak larat membebel. What's next? hehe. Next ape lg. I dah tak sabar2 nak shopping brg baby. Tp not now la. Awal sgt. Igt next month baru nak start beli sikit2. Alahaii excitednye....Whatever pun tak boleh excited sgt nora. Bawak bersabar ok? okay2 i taknak excited sgt, tp i excited sikit boleh kan? haha. ok cukup2. nanti i rajin i menulis lg yer kawan2, soryy i mmg malas skit nak mengarang lately. So tkcare everyone, DREAM BIG! =)

1 comment:

  1. hi everyone
    check out the fabrics at www.fabric-distributor.com,
    they have the cutest, cheapest and best quality fabrics
    come check them out!

    ReplyDelete